Manuel Fernandes Kimdir ?


Tam adıyla Manuel Henriques Tavares Fernandes.Manuel Fernandes, Cape Verde asıllı Portekizlidir.Orta sahada oyunu çift yönlü oynayabilen, muhteşem teknik kapasitesine sahip nadir futbolculardandır.Manuel Fernandes 5 Şubat 1986 yılında Portekiz'in Lizbon şehrinde doğmuştur.1,75 boyunda ki Portekizli oyuncu attığı birbirinden şık goller, yaptığı asistler, adam eksiltme, çalım ve dönüş becerileriyle taraflı tarafsız herkesin gönlüne taht kurmuş bir oyuncudur.Otoriteler tarafından şuan Türkiye'nin en iyi orta saha oyuncusu olarak gösterilmektedir.



Benfica Kariyeri

Manuel Fernandes, doğduğu Lizbon şehrine bağlı Amadora şehrinde geçirdi çocukluk yaşlarını.Her çocuk gibi oda mahalle aralarında tanıştı Futbolla.Hatta o mahalle takımı arkadaşlarından birisi de şuan Manchester United takımının kanat oyuncularından Nani'ydi.Manny, daha sonra 2002 yılında Benfica alt yapısına katıldı.Burada çeşitli yaş gruplarında 2 sene forma giydi. 2003-04 sezonunda hocası José Antonio Camacho tarafından A takıma yükseltildi. Kendisinin ikinci maçı olan Gil Vicente FC ile oynanan ve 2-1 kazanılan maçta gol atarak Benfica tarihinin en genç ikinci golcüsü oldu.

2004-05 sezonunda teknik direktör ünlü teknik adam Giovanni Trapattoni'nin başında bulunduğu Benfica 11 yıl aradan sonra şampiyon olurken, bunda orta saha muhteşem bir ikili olan Fernandes - Petit ikilisine borçluydu.2005-06 sezonu öncesinde Münih'te kasık ameliyatı olan Fernandes, bu sezonu da Benfica'da geçirerek 28 maçla sezonu tamamladı.Daha sonra İngiltere yolunu tuttu.



Portsmouth Kariyeri

2006-07 sezonuna geçerken kiralık olarak Portsmouth'a gelen Fernandes'in 7 milyon pound'a satın alma opsiyonu vardı.Kulup bu opsiyonu kullanmak için ilk teklifi Temmuz ayında yaptı ancak Fernandes'in kasık sorunları tekrar başlayınca kulüp tarafında sağlık testine sokuldu ancak 2 kez yapılan sağlık testinden de geçemedi.Portsmouth'ta transferinden vazgeçti. Buna rağmen Benfica, Fernandes'in transfer sezonu bitmeden Portsmouth'da tedavi görmesini sağladı. Kulüpte geçen 5 haftalık zamandan sonra, Fernandes'in tamamen iyileşmesi için 2 ay gerektiği ortaya çıktı. Bu nedenle Portsmouth ile satın alma opsiyonlu kiralama anlaşması yapıldı.

Manuel Fernandes, Portsmouth formasıyla ilk maçını İngiltere Lig Kupası'nda Mansfield Town deplasmanında çıktı.Portsmouth'un 2-1 galip geldiği maçta uzaktan enfes bir gol de attı Fernandes.Sezon içerisinde düzenli forma şansı bulamayan Fernandes'in meğer 3 maç üst üste oynarsa sözleşmesinde, Portsmouth'un oyuncuyu transfer etmesi için 12 milyon pound ödemesi zorunluluğunu getiren madde varmış.O sene 10 maça çıkan Fernandes'in bonservisi pahalı gelince Portsmouth transferinden vazgeçti.Manny'de Benfica'ya geri döndü.



Everton Kariyeri

Fernandes Ocak 2007 yılında tekrar kiralık olarak İngiltere'ye Everton takımına transfer oldu.Bir yandan da aynı sezonda Benfica ile sözleşmesini uzattı.10 Şubat 2007'de Blackburn Rovers karşısında kazanılan 1-0'lık maç ile Everton kariyeri başladı.Kısa sürede herkesin beğenisini kazandı Fernandes.Everton formasıyla ligde ilk golü Watford'a attı.İkinci golünü ise o zamanlar lig lideri Manchester United'a kaydetti.

Everton teknik direktörü David Moyes'in Fernandes transferi için 12 milyon euro ödemekten çekinmesi nedeniyle yazın Benfica'ya geri döndü. Sezon öncesi antrenmanlarında iyi bir performans gösterdi. 8 Ağustos 2007'de Everton, Benfica'ya 6 milyon pound'lık bir teklifte bulundu. 13 Ağustos'ta Everton ve Benfica'nın futbolcu üstünde %50-%50 hak kazanması üzerine anlaşıldı. 14 Ağustos'ta Fernandes, Benfica maçı kadrosuna dahil olmayarak İngiltere'ye uçtu. 25 Ağustos'ta oynanan Blackburn maçına gitti. Ancak, Fernandes'in haklarının bir kısmının da bir menajerlik firmasına ait olması nedeniyle Premier League yöneticileri imzalanan sözleşmeyi kabul etmedi.

Valencia'ya satıldıktan sonra 2007-08 sezonunun ikinci yarısını da Everton'da kiralık geçirdi. bu kiralık anlaşmasında satın alma opsiyonu da bulunmaktaydı. Fernandes 12'si lig maçı olmak üzere 13 maçta Everton forması giydi. Ancak satın alınmadı ve Valencia'ya geri döndü.



Valencia Kariyeri

Everton kapısından dönen Manuel, Valencia ile 6 yıllık sözleşme imzaladı.Anlaşma ile Benfica 18 milyon euro kazandı. Sözleşmede 100 milyon euro getiren takıma Fernandes'in gidebileceği maddesi de eklenmişti.Fernandes ilk maçına 2 Eylül 2007'de deplasmanda oynanan UD Almeria maçında çıktı. İlk sezonunun ilk yarısında 7 kez forma giyen Fernandes, bunların beşinde ilk 11'deydi. Sezonun ikinci yarısında Everton'a kiralandı.

2008-09 sezonunda Valencia'ya geri dönen Fernandes, yeni hocası Unai Emery tarafından ilk 11'de daha çok şans buldu. Sezonun ilk lig maçında Mallorca karşısında alınan 3-0'lık galibiyette yedeklerden dahil oldu. 5 Ekim 2008'de Real Vallodolid karşında Valencia formasıyla ilk golünü attı. David Albelda ve Ruben Baraja ile iyi bir orta saha oluşturan Fernandes 27 maçta forma giydi. Nisan 2009'da Getafe ile oynanan maçta kaval kemiğinden sakatlandı. Maçta 90 dakika forma giyse de maç sonrası sakatlığının ciddi olduğu fark edildi ve sezonu erken kapadı.

2009-10 sezonunda Valencia'da eskisi gibi forma şansı bulamayınca Ocak 2010'da Inter Milan'a kiralanması konusunda anlaşma sağlandı. Inter Milan, futbolcuyu alma hakkına da sahip olacaktı ancak 30 Ocak'ta Milano ekibinin sağlık testlerini geçemeyince anlaşma sağlanamadı. Daha sonra Portsmouth'a tekrardan kiralanması düşünülse de transfer döneminin kapanışına kadar anlaşma sağlanamadı. Sezon boyunca sadece 14 maçta forma giyebilen Fernandes bunların yarısında ilk 11'de oynayabildi. 2010-11 sezonunda 6 maçta forma giyebilen Valencia, hocası Emery tarafından gözden çıkarıldı.



Beşiktaş Kariyeri (Hala Devam Ediyor)

Manuel Fernandes, 3 Ocak 2011 tarihinde ara transfer döneminde 1 milyon Euro'dan Valencia'dan satın alma opsiyonuyla 6 aylığına kiralanmıştır.Beşiktaş'ta 4 numaralı formayı giymektedir. Beşiktaş'taki ilk resmi golünü Türkiye Kupası Çeyrek final ilk maçında Gaziantep BB ile oynanan maçta atmıştır. Ligdeki ilk resmi golünü ise 16 Mayıs'ta Eskişehirspor'a karşı atmıştır. Beşiktaş'a 9. Türkiye kupasını getiren karşılaşmada otoritelere göre sahanın en iyisidir. Beşiktaş'ta ki ilk sezonunda Ligde 14 maçta 1 gol 1 asist toplamda ise 20 maçta 4 gol 5 asist ile oynamıştır.

2011-12 sezonu öncesi Beşiktaş, satın alma opsiyonunu kullanarak 2.300.000 euro karşılığında Fernandes'i Valencia'dan bonservisini almıştır.O sene Avrupa Liginde mücadele eden Beşiktaş'ın grubundaki yerini belirleyen maçta Stoke City 3-1 yenerken maçın kırılma golü Fernandes'ten gelmişti.Bu sonuçla Beşiktaş,Türk futbol tarihinde Avrupa kupalarında grubunu lider tamamlayan ilk takım olmuştur.Portekizli oyuncu, Beşiktaş'ta ki 2. sezonunda Ligde 31 maçta 5 gol 10 asist, toplamda ise 42 maçta 7 gol 16 asist ile oynamıştır.

2012-13 sezonu öncesi ekonomik sorunlar yaşayan Beşiktaş sezona yeni teknik direktörü Samet Aybaba ile başlamıştır.Samet Aybaba'nın ilk geldiği günden beri en önem verdiği ve üstüne düştüğü oyuncu Fernandes'tir.Şuan devam eden sezonda Beşiktaş'ın lideri olan usta oyuncu sezona muhteşem bir başlangıç yaptı diyebiliriz.Süper Toto Süper Lig'de 12.hafta sona ererken Manuel Fernandes 12 maçta 7 asistle ligin asist kralıdır ve şuan ligde 5 golü bulunmaktadır.



Portekiz Milli Takımı Kariyeri

2005'te Portekiz U-21 takımında forma giymeye başlayan Fernandes, 2006'da Avrupa 21 Yaş Altı Futbol Şampiyonası'na katıldı. 2007 versiyonunda 3 grup maçında da forma giydi ve 4-0 yendikleri İsrail maçında bir gol kaydetti. Grup üçüncüleri arasında yapılan Olimpiyat eleme maçında da forma giydi. Penaltılara giden maçta Fernandes penaltısını kaçırdı. Penaltılar sonunda İtalya'ya elenen Portekiz, olimpiyatlara gidemedi. 2009'daki şampiyonanın eleme maçlarında da forma giydi.
Portekiz Milli Futbol Takımı için kadroya ilk kez Şubat 2005'te Luiz Felipe Scolari tarafından çağrıldı. İlk milli golünü ise 26 Mart 2005'te Kanada ile oynanan hazırlık maçında kaydetti. Hazırlık maçları dışındaki ilk resmi maçına 17 Kasım 2007'de oynanan Euro 2008 eleme maçında Ermenistan karşısında çıktı.
2010 FIFA Dünya Kupası için seçilen 24 kişilik kadroda yer almadı.Ancak bir sakatlık durumda çağrılmak için hazırlanan 6 kişilik yedek kadroda yer almaktaydı.




0 yorum:

Yorum Gönder

+